Dietetyczny pasztet warzywny z kaszą jaglaną i słonecznikiem: pyszny i zdrowy!

• 29 marca 2016 14 komentarzy
Cieszę się, że już święta minęły bo mogę wrócić powoli na swój zdrowszy i lżejszy sposób odżywiania się :) w związku z tym, chciałabym podzielić się z Wami kolejnym zdrowym przepisem na pyszne jedzonko. Tym razem inspirowałam się przepisem z bloga dietetyczki Marii Brzegowy, nieco go jednak zmodyfikowałam i zaprezentuję Wam dziś swoją wersję. Przedstawiam przepyszny i zdrowy pasztet warzywny z kaszą jaglaną i łuskanym słonecznikiem :)


Składniki:
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 mały seler
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki słonecznika łuskanego
1 biała duża część pora
2 duże ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
ziołowa przyprawa do sałatek
sól, pieprz


Kaszę przepłukałam ciepłą wodą i ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pokroiłam w cienkie plasterki białą część pora, i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi podsmażyłam na wolnym ogniu. Użyłam do tego oleju kokosowego, ale oczywiście każdy inny będzie dobry. Gdy por się zeszklił, dodałam do niego starte na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz odrobinę wody. Ja czosnku nie ścierałam tylko przecisnęłam przez wyciskarkę. Na tym etapie dodałam również łyżeczkę majeranku. Warzywa dusiłam aż zmiękły. Następnie wszystkie składniki: kaszę, uduszone warzywa oraz słonecznik przełożyłam do jednej miski i doprawiłam solą i pieprzem oraz ziołową przyprawą do sałatek. Oczywiście nie musicie używać akurat tej przyprawy, ale wszelkie zioła są mile widziane. Całość zblendowałam, aż uzyskałam w miarę jednolitą masę. Foremkę keksówkę delikatnie wysmarowałam olejem kokosowym, a następnie przełożyłam do niej masę. Pasztet piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut, nie dłużej.


Powiem szczerze, że pasztet ten idealnie zastępuje mi wszelkie sklepowe wędliny. Nie wspominając już o tym, ile różni się od zwykłego kupnego pasztetu. Nie dość, że mam zdrowe warzywa to jeszcze kaszę jaglaną, która ma działanie oczyszczające organizm z toksyn. Jest przepyszny i jak go zrobię mam ochotę jeść non stop :) na zdjęciach widzicie pasztet, który robiłam pierwszy raz i wyszedł dość niski. Od tamtej pory zrobiłam już trzy kolejne, jednak z większą ilością składników aby był wyższy. Do tych kolejnych dodałam również jajko. Wzorowałam się na tym przepisie KLIK, można jednak kombinować z innymi różnymi składnikami :) wydaje mi się, że te które użyłam są praktycznie w każdej kuchni, a składnika którego brakuje można zastąpić innym dostępnym. Gorąco zachęcam do wypróbowania! Jeśli lubicie warzywa i kaszę, to na pewno nie pożałujecie!

Znacie takie inne proste przepisy na zdrowe jedzonko?
Jeśli tak, koniecznie podzielcie się nimi w komentarzu :)

14 komentarzy

  1. Super sprawa ! Poolecam pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię i robię w podobny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie taki pasztecik zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam pasztet z cukinii, pyszny :) Ten też wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. oo coś dla mnie, chętnie wypróbuje ten przepis :)

    zaczarowana-oczarowana.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pewna, że jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm wypróbuję mimo, że ogólnie za pasztetem nie przepadam to myślę, że ten byłby idealny, ponieważ jest typowo warzywny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pasztet z cukinii, ale ten przepis też muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie :) Przepis zapisuję, choć troszkę będę musiała go zmodyfikować, bo nie mogę jeść słonecznika :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wypowiedź! Jeśli Ci się podoba, udostępnij dalej :)
Jeśli masz jakieś pytanie, odpowiedź znajdziesz pod swoim komentarzem.