Przepyszne i sycące naleśniki... American Pancakes :)

• 1 września 2016 42 komentarze
Nie wiem jak to jest możliwe, ale podczas licznych pobytów w Stanach Zjednoczonych nie jadłam nigdy na śniadanie tzw. "american pancakes". Próbowałam wielu różnych przysmaków, ale jakoś nigdy nie było okazji aby spróbować tych naleśników. Wiecie kiedy dopiero je spróbowałam? Jak kupiłam gotowe w Biedronce :D w tamtym roku były w ofercie gotowych dań i z ciekawości je wzięłam. Tak mi wtedy posmakowały, że postanowiłam znaleźć przepis idealny i zrobić je w domu :)


SKŁADNIKI 

4 jajka
3 szklanki mleka
4 szklanki mąki pszennej
150 g roztopionego masła
6 łyżeczek proszku do pieczenia
6 czubatych łyżek cukru
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę z resztą suchych składników. Ciasto wymieszać tak aby nie było w nim żadnych grudek, wychodzi średnio gęste. Smażyć na złoty kolor, na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim/mniejszym ogniu bez użycia tłuszczu. Z podanej porcji wychodzi 10 sztuk wielkości prawie dużego talerza.


MOJE WSKAZÓWKI

1) Smażenie placków na sucho, na odpowiednio rozgrzanej teflonowej patelni sprawia, że się nie przypalają i nie nasiąkają tłuszczem. Należy pamiętać jednak, że gdy teflon jest uszkodzony lub porysowany to wtedy ciasto może przywierać a samo smażenie na uszkodzonej powierzchni patelni jest niekorzystne dla naszego zdrowia.

2) Do smażenia placków można używać foremek. Ja takowych nie miałam, ciasto nalewałam zwykłą szklanką i dlatego placki za pierwszym razem wyszły duże. Za drugim razem nalewałam ciasta do połowy szklanki i wtedy wychodziły mi wielkości małego talerza. Wiadomo, że im mniejszy rozmiar placków, tym więcej ich wyjdzie.

3) Za drugim razem nie miałam akurat zwykłego masła, więc dałam dużą łyżkę roztopionego oleju kokosowego i cukier waniliowy, aby placki ładnie pachniały. Cukier waniliowy można też zastąpić aromatem.

4) Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody, 1 łyżeczka sody odpowiada 4 łyżeczkom proszku do pieczenia. Oczywiście zamiast białego cukru można też użyć cukru trzcinowego, miodu, stewii czy ksylitolu - jak kto woli. Można też kombinować z innymi rodzajami mąk, ja jednak do tej pory nie kombinowałam, ale oczywiście mam zamiar :)


Zarówno za pierwszym jak i za drugim razem "pankejki" wyszły przepyszne. Rodzince męża bardzo smakowały, mam zamiar zrobić je również u swoich rodziców. Można kombinować z dodatkami, mi osobiście najlepiej smakują z owocami i dżemem truskawkowym albo bez niczego. Teraz chodzi mi po głowie amerykański "cheesecake", którego smak poznałam jesienią zeszłego roku i pokochałam od pierwszego kęsa :) 

Wiem, że naleśniki do mało kalorycznych nie należą, jednak raz na jakiś czas można się skusić. Amerykańskie naleśniki bardzo przypominają nasze polskie, równie pyszne racuszki. Próbowałyście kiedyś "american pancakes"? Jeśli nie, to mam nadzieję, że Was skusiłam ;)

42 komentarze

  1. Mniam! Próbowalam zrobiç ale mi nie wyszly :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprobuj z mojego przepisu, mi już wyszły idealne dwa razy :)

      Usuń
    2. Skoro Tobie wyszły, to koniecznje spróbuję :D mam takiego smaka na nie.... ♥

      Usuń
  2. Smakowicie wyglądają.Próbowałam raz zrobić, ale nie wyszły mi takie jak te Twoje. Ale przepis miałam też nieco inny więc może przez to.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam amerykańskie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam pankejków, a zawsze chciałam :D Może jutro na śniadanko? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam z syropem klonowym <3 Ale.. mój brat robi lepsze niż ja haha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie muszę gdzieś dorwać syrop klonowy bo go uwielbiam <3

      Usuń
  6. Oj i to bardzo mnie skusiłaś. Muszę zrobić. Jakie one u Ciebie pięknie wyrośnięte. Aż się boję czy mi takie wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz dokładnie tak jak napisałam to wyjdą ;)

      Usuń
  7. ja próbowałam i były mega :-) jadłam mało zdrowo bo z brzoskwiniami i mleczkiem zagęszczonym, mmm pychota!
    Twoje wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja wlasnie wstalam z ogromna ochota na nalesniki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. polubiłam od pierwszego spróbowania i zwykłych naleśników już nie robię :) zwykłe też są dobre, ale czasochłonne a na pankejksy znalazłam idealny przepis na 8 sztuk i tyle nam wystarcza na raz!
    uwielbiam z dżemem truskawkowym, masłem czekoladowym lub bananami a marzy mi się spróbowanie ich z syropem klonowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo zwykłych to i ja prędko nie zrobię, a o racuchach to już całkiem zapomnę :D

      Usuń
  10. Spróbuję z tego przepisu, bo do tej pory niezbyt mi wychodziły...

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie kaloryczności w formie takich placuszków, ciasteczek i ciast królują przynajmniej raz w tygodniu :) Przepięknie puszyste te Twoje penkejki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają idealnie zrobię i spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie! Skuszę się i zorbie z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja ostatnio zrobiłam pół na pół mąka pszenna zwykła i pełnoziarnista. Tez wyszły dobre a trochę zdrowsze:) Oprócz tego polecam ubić białka, dopiero puch wychodzi:)
    Ja zwykle jem z owocami, z domową bitą śmietaną (owocową) lub z syropem z granatów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za radę :) na pewno pokombinuję też z inną mąką :)

      Usuń
  15. Ja kupujr gotowy mix do much hahahah jakos szybciej .

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdecydowanie uwielbiam i regularnie smażę :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja nie jestem fanem naleśników:)

    OdpowiedzUsuń
  18. jeju jak to pysznie wygląa <3 ide kuchcić !!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam, może pora to zmienić ? :) Brzmi bardzo smacznie!
    www.odrobinapiekna.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają na prawdę apetycznie :-D

    OdpowiedzUsuń
  21. ja też nigdy nie jadłam, ale biorę od ciebie przepis i będę w domu robić:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przyznam,że nie robiłam jeszcze takiej wariacji na temat naleśników, ale zapiszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wypowiedź! Jeśli Ci się podoba, udostępnij dalej :)
Jeśli masz jakieś pytanie, odpowiedź znajdziesz pod swoim komentarzem.